Suomi Finland
info@fllsuomi.org

Kausi 2024 – Submerged

FLL — tiedettä ja tekniikkaa

Kauden julkistuvideo

Tehtävät ja ohjeet

Tehtävät ja ohjeet julkaistaan elokuussa 2024. Alla on pdf-muotoiset vihkoset.

Opettajan oppaassa on 12 tuntisuunnitelmaa, ja niitä seuraamalla olette valmiit alkukilpailuihin. FLL-joukkueen opas on erinomainen työkirja jokaiselle joukkueelle. Voit myös tilata painetut versiot: info@fllsuomi.org. Painettuja versioita pääsemme postittamaan elokuun alusta alkaen. Voit tulla hakemaan ne myös Heurekan robottiviikoilta tai Science on Stage -tapahtumasta.

Lisäksi on muutama sivu, josta kannattaa ottaa ylimääräisiä kopioita.

Arviointitaulukot ovat alempana.

Päivitykset sääntöihin

Katso viimeisimmät päivitykset FIRST LEGO LEAGUE:n sivuilta

Suomenkielisiä sääntöpäivityksiä lisätään aina ajoittain.

Tehtävämallien rakennusohjeet

Tehtävämallien rakennusohjeet.

Ohjeet ovat myös ulkomaankielisillä sivuilla, esimerkiksi https://www.firstlegoleague.org/season#resources.

Arviointipöytäkirjat

Arviointipöytäkirjat

Someta eli suomalaisia FLL-joukkueita somessa

Nosta hyvää ja kerro FLL-toiminnastanne. Jaa twitteriin tai Instaan #FLLsuomi2024 tai #FLLfinland2024.

Paljasta joukkueesi tänne; info@fllsuomi.org

Heurekan robottiviikot – pieni robottileiri

Robotiikka- ja tiedekasvatus ry on mukana Heurekan robotiikkaviikoilla syksyllä 2024. Paikalla on mm FLL-pöytä, robottisokkeloa ja muuta kivaa. Tulkaa mukaan (esittelemään ja harjoittelemaan FLL-toimintaa). Lounas ja Heurekan pääsylippuranneke tarjotaan ilmoittautuneille.

Lisätietoja robottiiviikoista https://www.heureka.fi/pages/robotiikkaviikot-16-27-9-2024

Alkukilpailut: Masterpiece

Alkukilpailut paikalliskisoina (useita kouluja) tai yhdessä koulussa. Ota yhteyttä, niin saadaan alueellesi oma alkukilpailu. Kisat pyritään järjestämään keväällä 2025.

Keski-Suomi: Maaliskuu 2025
Satakunta ja Varsinais-Suomi:
Pk-seutu:
Päijät-Häme (Orimattila): 25.2. 2025
Loviisa:

SM-kisat 

SM-kisat keväällä 2025.

Kansainväliset kisat

Kansainväliset kisat ovat kutsukilpailuja, joihin Suomen edustajat nimeää Robotiikka- ja tiedekasvatus ry.

Latvia/ Valmiera. Latvian kutsukilpailut Valmierassa Viron ja Latvian rajalla viikonloppuna 8. – 9. helmikuuta. Tapahtumassa on FLL-mestaruuskilpailut ja myös LEGO-sumon ja -viivanseurannan Latvian cupin osakilpailu. Ilmoita mielenkiinnosta info@fllsuomi.org. Lisätietoja kisasta tulee, tässä viimevuotinen mainos: https://stem.lv/vrc2024en.

Kreikka/ Thessaloniki 2.- 4. toukokuuta. Lisätietoja https://fllopengreece.com/ (vielä vanha sivusto, mutta ehkä se päivittyy).

Since ancient times until today, Greeks loved sport. From the Homeric Age, the period of Classical Greece, Alexander the Great and the Hellenistic period, the Roman Empire and the Byzantine era, most cities had public gymnasiums where people gathered to train and relax. The Greeks believed that a healthy body was very important. Greece was home of the ancient Olympic Games, first recorded in 776 BC in Olympia, and hosted the modern Olympic Games twice, the inaugural 1896 Summer Olympics and the 2004 Summer Olympics. Classical Greek Culture, Science, Fine Arts and Democracy were born here and the Ancient Greek Civilization, which is considered the cradle of Western civilization, thrived. In 2025, Eduact the FIRST® LEGO® League Operational Partner in Greece will host the FIRST® LEGO® League Open International Championship with 50 teams from all over the world, to celebrate STEM, Robotics and combine ancient civilization with technology and innovation! The climate is no exception: typically, the Mediterranean with warm-to-hot summers, mild winters, and an annual average of 300 days of sunshine.
Dates: 2nd – 4th May 2025
Venue: The Ranch. Sofiko, Korinthos, 20004, Greece

Accommodation:
✔ The Ranch, all teams and volunteers will stay in the venue
✔ Nearby suggested hotels for visitors, parents etc
Preliminary schedule:
Day 1: Arrival to Athens and transfer to The Ranch, Registration & Pit set up, Welcome Activities, Opening Ceremony at Venue, Opening Party
Day 2: Judging Sessions, Robot Game Rounds, Activities, Friendship night
Day 3: Robot Game Rounds, Activities, Coopertition Game, Closing Ceremony & Awards
Day 4: Transfer to the Airport from The Ranch, Optional Excursion

Kenttien hankkiminen ja ilmoittautuminen kaudelle

Robottipelin alustan malleineen voi tilata Tevellan verkkokaupasta: https://www.tevella.fi/fll-2024-challenge-set.html. Ilmoittaudu mukaan osoitteessa info @ fllsuomi.org. Ilmoittautuminen ei edellytä mitään eikä vaadi mitään, mutta helpottaa yhdistyksen työskentelyä ja suunnittelua. Kisoihin pitää ilmoittautua, jotta aikataulut saadaan tehtyä.

Ohjeita FLL:n aloittamiseen ja edistyneemmille

Robottien ohjelmoiminen

Erilaisia ohjelmointivaihtoehtoja on paljon. Robotteja on käytännössä kaksi (EV3 ja Spike) ja ohjelmointilaitteita monta (tietokone, tabletti, ipad, kännykkä jne) ja osa toimii koneella, mutta osa verkossa onlinenä.

EV3-ohjelmointia:

Kysy rohkeasti apua ja lisäneuvoja sekä tästä aiheesta että muista mieleentulevista asioista (info @ fllsuomi . org).

Tehtäväkortit: apua alkuun

Helppo tapa aloittaa FLL-harrastus esimerkiksi koulussa on hyödyntää tehtäväkortteja. Niihin on kerrottu melko yksinkertaisesti lisäajatuksia ja helpottavia ideoita tehtävien ratkaisemisesta.

Vielä lisää apua

Katso Robotiikan niksikirja tai Viivanseurantaa pähkinänkuoressa, Ready Set Robot -sivusto ja erityisesti Robotiikan muuntokoulutus -aineiston tehtävät.

Lisävinkit ja -ohjeet

Lähetä puuttuvia vinkkejä ja ohjeita FLL Suomen info-sähköpostiin, kiitos.

Tiedeprojekti

Katsoo ReadySetRobot.eu:n sivuilta lyhyitä suomalaisia tai suomeksi tekstitettyjä tiedeprojektin videoita. Huomaa, että tiedeprojektin arvioinneissa keskitytään työn tekemiseen ja sujumiseen (prosessiin), eikä niinkään valmiiseen tulokseen. Käyttäkää siis reilusti mielikuvitusta!

Robotin rakentaminen

Robotin rakentaminen vie paljon aikaa, siis kannattaa hyödyntää valmiita malleja. LEGO:n perusrobotti (base robot) on melko hyvä, mutta Pekan suunnittelemat Asimov- ja Verne-robotit ovat monipuolisempia. Verne on ns. laatikkorobotti (box robot). Esimerkiksi Youtube on hyvä paikka tutkia erilaisia robotteja.

Robotin koodaamiseen ja rakentamiseen löytyy paljon suomeksi tekstitettyjä ohjeita RSR:n sivuilta:

https://readysetrobot.eu/videos.html

Hirveästi videomateriaalia FLL-touhuista Baltian maissa ja Skandinaviassa löytyy www.readysetrobot.eu-sivustolla. Jokaisessa on suomenkielinen teksti tai puhe. Ohjeita löytyy tiedeprojektin tekoon (ideoita yhden minuutin videoissa – katso vaikka tunnin alussa motivaatioksi), robottipelivideoista (kaikentasoisia, tehkää omia), strategian selittämistä (eli voice over -videot) sekä robotin rakentamisesta ja osien selittämisestä. Lisäksi alhaalla on videoita FLL-robotin rakentamisesta, lisäosista, ohjelmoinnista ja navigoinnista kentällä. Ja vielä, sieltä löytyy todella kovatasoista ohjetta viivanseurantaan sekä sumorobotteiluun. Ja kaikki suomeksi tekstitettyinä.

Robotiikan muuntokoulutus

Robotiikan muuntokoulutus sisältää tiiviissä muodossa kaiken oleellisen robotin koodauksesta neljälle eri systeemille:

Materiaali on tässä.

Vielä lisää apua

Katso Robotiikan niksikirja tai Viivanseurantaa pähkinänkuoressa.

Ammatteja

Katso mytech.fi tekniikan alan ammatteja. Taidetta tarvitaan.

Tulevaisuus on sinun