Rotikan leiriltä MM-sumoilijaksi
Imatralainen Myräkkä-niminen sumorobottijoukkue voitti Robotex-festivaaleilla 3 kg:n LEGO-sarjassa pronssia launtaina 29.11. Tallinnassa. Vuosittain marras-joulukuun vaihteessa järjestettävä Robotex on planeetan suurin robotiikkafestivaali, ja perjantain lajeihin osallistui satoja robotteja.
Myräkällä Tallinnaan
Nuoret robotiikkaharrastajat Samuli Lankinen ja Onni Tuukkanen tulivat Viroon kokeilemaan robottiaan maailman kovimpia sumoilijoita vastaan mukaan mentorin ja huoltajan vastuun kantaneet isät Timo Lankinen ja Timo Tuukkanen.
— Nyt tuntuu silleen tosi, tosi iloiselta. Iloisen hämmästyneeltä. Tavoite oli, että ei heti pudota kisasta, Onni Tuukkanen sanoi kisan jälkeen.
— Jos oikein hyvin käy, niin kympin joukkoon päästään, oli joukkueen mentori ja valmentaja Timo Lankinen miettinyt ennen matkaan lähtöä. Nyt on kotiinviemisiäkin Tallinnasta!
Pojat aloittivat robotiikan harrastamisen noin vuosi sitten, ja jo ensimmäisissä sumokilpailuissa Suomessa pääsivät alkulohkoista jatkoon. Hyvän alun robotiikalle he saivat Leiki palikoilla 2019 -tapahtumasta, jossa Robotiikka- ja tiedekasvatus ry järjesti viikonlopun mittaisen hyvin intensiivisen sumorobotiikkaleirin.
— Ilman niitä tietoja ja oppeja emme varmaankaan olisi täällä, tai ainakaan palkintopallilla, paljasti diplomi-insinööri Lankinen. On meillä myös FLL Hydrodynamics -kenttä, josta haimme mekaniikkaoppia.
Raaka laji
Robotti toimi Robotex-kisoissa erinomaisesti, vaikka pari ottelua se hävisi teknisten ongelmien takia. Sumo-ottelussa on vähintään kaksi erää, mutta välillä Myräkkä sai otella seitsemän erää putkeen. Tuomari lopettaa erän, jos robotit jäävät paikalleen pyörimään kehää. Erien välillä on 30 sekuntia aikaa korjata hajonnutta robottia.
Kisan alkulohkossa Myräkkä oli lohkonsa toiseksi paras. Alkulohkoissa kymmenen robottia ottelivat toisiaan vastaan, ja kolme eniten pisteitä saanutta joukkuetta pääsee jatkoon. Finaalissa peli muuttuu pudotuspeliksi, jolloin häviämällä ottelun putoat mestaruuskisasta, mutta keräilyerien kautta voi päästä pronssiotteluun. Kahdentoista parhaan robotin joukosta Myräkkä taisteli tiensä pronssille.
Robotex-tapahtumassa oli samana päivänä kolme eri LEGO-sumolajia. Seuraavina päivinä avoimia sumosarjoja kisattiin vielä lisää. 3 kg:n LEGO-sumo on hyvin vaativa. Robotin koko on maksimissaan 20×20 cm2 ja painon pitää olla vähintään 2 kg ja enintään 3,00 kiloa.
Sarja on kaikille avoin, ja paikalla oli kisaamassa pitkän linjan LEGO-harrastajia, robotiikan parissa työskenteleviä, yliopistoissa sekä teknisissä kouluissa opiskelevia, koululaisia ja monia muita. Kaikkiaan robotteja 3 kg:n sumossa oli 38 kappaletta, kauimmaiset Etelä-Koreasta, Intiasta ja Kolumbiasta.
Suomalaisia on vähän verran mukana, vaikka naapurimaahan Viroon on helppo tulla ja mennä. Tosin, tänä vuonna Suomessakin järjestettiin ensi kertaa Robotex Pori -niminen spinoff -tapahtuma.
— Ensi keväänä osallistumme Innokas-kisan alkukarsintoihin kotona Imatralla, Samuli ja Onni vastaavat yhteen ääneen tulevaisuuden suunnitelmista. Ehkä he osallistuvat myös Robotiikka- ja tiedekasvatusyhdistyksen robotiikkaleirille sparraamaan ja innostamaan muita robotiikan harrastelijoita parempiin tuloksiin.
-Markku.